13/1/11

8 μυστικά…σχολικής επιτυχίας! Δοκιμάστε τα!

Η επιστήμη έχει να μας πει πολλά για το μεγάλωμα ευτυχισμένων μαθητών (…και χαρούμενων παιδιών!). Σας παρουσιάζουμε 8 ιδιαίτερα ευρήματα επιστημονικών ερευνών που στοχεύουν στην σχολική επιτυχία των μικρών μαθητών! Δοκιμάστε τα! 

Επαινέστε την διάθεση για δουλειά 
Δεν είναι όλες οι θετικές ενισχύσεις…θετικές. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που επαινούνται για την προσπάθειά τους , είναι καλύτερα στο να επιλύουν προβλήματα κριτικής σκέψης από αυτά που επιβραβεύονται μόνο για τις ικανότητές τους ή για το πόσο έξυπνα είναι. Τα συγκεκριμένα παιδιά κατάφεραν να συγκεντρωθούν 3 φορές περισσότερο στο να μάθουν, παρά στο να ‘‘φανούν έξυπνοι’’!

Περιορίστε τις αναίτιες απουσίες σας 
Έρευνες δείχνουν πως πρέπει να προσπαθήσετε να είστε παρόντες στην τάξη των παιδιών σας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είστε συνεπείς στις συναντήσεις γονέων, να δραστηριοποιήστε στον σύλλογο γονέων ή να προσφέρετε εθελοντική εργασία στο σχολείο. Κάτι τέτοιο βοηθά στην ‘‘ακαδημαϊκή’’ ανάπτυξη των μικρών μαθητών!

Χρησιμοποιήστε την τηλεόραση ως μέσο για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης 
Ας είμαστε ειλικρινείς…κάθε απόπειρα να απομακρύνουμε το παιδί από την τηλεόραση στέφεται με απόλυτη…αποτυχία. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος του παιδιού αυτό το μέσο: χαμηλώστε την ένταση κατά την διάρκεια του διαφημιστικού διαλείμματος και ρωτήστε το παιδί απλές ερωτήσεις, όπως «Τι συνέβη;» ή «Τι νομίζεις για αυτό;». Ερωτήσεις, δηλαδή, που διδάσκουν το παιδί να έχει κριτική σκέψη!!

Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε…δύσκολες λέξεις!! 
Μερικοί γονείς νομίζουν ότι η χρήση απλού λεξιλογίου δεν μπερδεύει το παιδί του. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το απλό λεξιλόγιο, μπορεί και να υποτιμά την δύναμη του εγκεφάλου! Τα παιδιά, των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν σύνθετο λεξιλόγιο, εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας (έως και 40 μονάδες διαφορά), σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς περιορίζονταν στην χρήση απλού λεξιλογίου. Σύνθετες σκέψεις…από νωρίς!

Ελάτε σε επαφή…με την φύση!! 
Η επαφή με την φύση δεν είναι μόνο μια ψυχαγωγική δραστηριότητα. Μέσα στην φύση μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα εαυτού ενός παιδιού, αλλά και να μειωθεί το άγχος, δύο παράγοντες που συμβάλλουν στην διαδικασία της μάθησης. Συγκεκριμένη μελέτη δείχνει επίσης ότι στις φυσικές τοποθεσίες παρατηρούνται μειωμένα τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής–Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ). Πιο συγκεκριμένα, παιδιά με ΔΕΠ-Υ που έλαβαν μέρος σε δραστηριότητες κοντά στην φύση εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα από εκείνα που έλαβαν μέρος σε ίδιες δραστηριότητες σε κλειστό χώρο!

Πίσω από κάθε παιδί κρύβεται μια συλλογή καλών βιβλίων! 
Μην υποτιμάτε την σημασία του να έχουν τα παιδιά σας πρόσβαση σε πολλά βιβλία. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον «φιλικό προς τα βιβλία», έχει περισσότερες πιθανότητες να αποδίδει καλύτερα στα μαθηματικά και στην ανάγνωση από ότι ένα παιδί δίχως αντίστοιχες προσλαμβάνουσες.

Νους υγιής…
Οι έρευνες δείχνουν ότι η μαθησιακή ικανότητα των παιδιών είναι απόλυτα συνυφασμένη με την σωματική υγεία! Οι μαθητές που αφιερώνουν λίγο χρόνο στην σωματική άσκηση, τείνουν να έχουν μακροπρόθεσμα καλύτερη απόδοση από αυτούς που την παραμελούν. Η μάθηση διευκολύνεται περισσότερο με τον αθλητισμό, παρά με πολλές ώρες μαθημάτων και φροντιστηρίων…

Παιδική εργασία για έναν…ανώτερο σκοπό! 
Είχατε φανταστεί ποτέ ότι το ταίριασμα των καλτσών ή το σκούπισμα των πλυμένων πιάτων μπορεί να συμβάλλει θετικά στην σχολική πορεία του παιδιού σας; Με βάση νέες έρευνες, τα παιδιά που εμπλέκονται από μικρά σε τέτοιες απλές δραστηριότητες, αποκτούν δεξιότητες απαραίτητες για την διαδικασία της μάθησης!

Πηγή: 
www.greatschools.org

Ομάδα ikid



Σχετικά άρθρα
Πώς είναι να έχεις δυσλεξία; | Στρατηγικές μελέτης | Σχολική Φοβία | Αυτοεκτίμηση και τρόποι ενίσχυσης
| Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Δυσγραφία | Μικρές ιστορίες: Ο Γιωργάκης και το σχολείο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου