22/12/10

Πώς να δημιουργήσουμε ένα σπίτι «φιλικό προς το διάβασμα»

Ένα σπίτι γεμάτο με ερεθίσματα για διάβασμα είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά να γίνουν φίλοι με το διάβασμα. 

Τι βιβλία πρέπει να έχετε; Ρωτήστε τα παιδιά σας για τα ενδιαφέροντά τους και αγοράστε ανάλογα βιβλία. Αν τα παιδιά είναι σε πολύ μικρή ηλικία για να έχουν κάποιες προτιμήσεις, απευθυνθείτε στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, εκεί θα σας προτείνουν τα κατάλληλα βιβλία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Χρήσιμες συμβουλές: 
-  Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία. Φτιάξτε μια μικρή συλλογή για πολύ μικρά παιδιά, με βιβλία μικρά, μεγάλα, με καθρεφτάκια, με διάφορες υφές στις σελίδες τους ή με διάφορα χρώματα. Τα μεγαλύτερα παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο την ποικιλία στο περιεχόμενο, μυθιστορήματα, ποίηση, επιστημονικής φαντασίας ακόμη και λεξικά.

-  Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν ακόμα και τις ιστορίες που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνα τους. Αν βρείτε ένα βιβλίο που να τραβήξει το ενδιαφέρον του παιδιού, διαβάστε το μαζί του. Τα μικρότερα παιδιά κοιτάζουν τις εικονογραφήσεις και κάνουν διάφορες ερωτήσεις καθώς διαβάζετε την ιστορία.

-  Μην περιορίζεστε στα βιβλία. Στα παιδιά μπορεί να αρέσει να διαβάζουν περιοδικά, κόμικς, εφημερίδες ή κάρτες από συγγενείς.

-  Το αναγνωστικό υλικό πρέπει να είναι εύχρηστο. Βάλτε τα βιβλία μαζί με άλλα παιχνίδια για εύκολη πρόσβαση και εξερεύνηση. Πλαστικά βιβλία μπορούν να μπουν ακόμη και στην μπανιέρα την ώρα που του κάνετε μπάνιο. Επίσης, μπορείτε να έχετε βιβλία δίπλα στους καναπέδες όπου περνάτε μια ξεκούραστη ώρα με το παιδί και να διαβάσετε λίγο μετά το φαγητό ή πριν αποκοιμηθεί.

-  Δημιουργήστε μια ξεχωριστή θέση ανάγνωσης. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, βάλτε βιβλία και περιοδικά, αντίστοιχα της ηλικίας τους, στις αγαπημένες τους γωνιές του σπιτιού. Φροντίστε να είναι σε ράφια που να μπορούν μόνα τους τα παιδιά να τα φτάσουν. Διακοσμήστε απλά και όμορφα αυτά τα σημεία ώστε να είναι ελκυστικά για το παιδί και φροντίστε ο χώρος εκεί να είναι οργανωμένος. Δημιουργήστε μια όμορφη «γωνιά ανάγνωσης» και ενθαρρύνετε τα παιδιά να περάσουν λίγο από το χρόνο τους εκεί. Βεβαιωθείτε πως υπάρχει αρκετό φως στο συγκεκριμένο σημείο και ανανεώνετε συχνά το υλικό της συγκεκριμένης γωνιάς.

-  Ενθαρρύνετε τα παιδιά να φτιάξουν μόνα τους βιβλία. Βάλτε τα απαραίτητα υλικά και βοηθήστε το παιδί να φτιάξει βιβλία, αφίσες ή κολάζ με δικές τους ζωγραφιές και γράμματα. Στα παιδιά αρέσει να διαβάζουν αυτά που έχουν γράψει μόνα τους και να μοιράζονται τις δημιουργίες τους με τα πρόσωπα που αγαπούν.

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον: 
-  Να υπάρχει ησυχία και ηρεμία μέσα στο σπίτι για ένα χρονικό διάστημα ώστε να μπορεί να διαβάσει ή να γράψει.
-  Περιορίστε το χρόνο που περνάει μπροστά σε μια οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστής, βιντεοπαιχνίδια) έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχει χρόνο για διάβασμα.
-  Διαβάστε μαζί. Προσφερθείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο δυνατά ή ζητήστε από το παιδί να σας διαβάσει ένα κομμάτι από ένα αγαπημένο του περιοδικό. Περάστε σιωπηλό χρόνο μαζί, διαβάζοντας o καθένας το βιβλίο του. 

Το να πιάσει, να επεξεργαστεί ή ακόμα και να παίξει ένα παιδί με τα βιβλία, είναι πολύ σημαντικός τρόπος για να σχετιστεί μαζί τους. Γι’αυτό βάλτε σε ψηλά ράφια τα ακριβά βιβλία και αφήστε το παιδί να έχει πρόσβαση σε βιβλία που θα ξέρετε από την αρχή ότι κατά πάσα πιθανότητα θα λερωθούν, θα πέσει πάνω τους χυμός ή θα σκιστούν, με άλλα λόγια θα χρησιμοποιηθούν και θα αγαπηθούν! 


Πηγή: 
kidshealth
Reviewed by: Laura L. Bailet, PhD
Date reviewed: February 2010

Μετάφραση: Μπροκάκη Άννα, 
Λογοθεραπεύτρια ikid Πετρούπολης
Επιμέλεια: Ομάδα ikid



Σχετικά άρθρα
Πώς είναι να έχεις δυσλεξία; | Στρατηγικές μελέτης | Σχολική Φοβία | Αυτοεκτίμηση και τρόποι ενίσχυσης
| Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Δυσγραφία | Μικρές ιστορίες: Ο Γιωργάκης και το σχολείο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου