7/12/10

Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση.


Χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να είσαι παιδί. 

Κάθε φορά που προσπαθείς να κάνεις καινούριους φίλους, κάθε φορά που αλλάζεις περιβάλλον, κάθε φορά που πρέπει να «αντιμετωπίσεις» τους μεγάλους. Οι γονείς περιμένουν από τα παιδιά τους να αναλάβουν γενναία όλες τις ευθύνες λέγοντας απλά «Είσαι καλό παιδί, κάντο». 

Τι σημαίνει τελικά «καλό παιδί»; 

Το παιδί που ακολουθεί εντολές και δεν παίρνει πρωτοβουλίες; 
Το παιδί που είναι πρώτο στο σχολείο; (αν είναι τρίτο ή τέταρτο δεν είναι καλό παιδί;), 
Το παιδί που κοιμάται και ξυπνάει στην ώρα του ή μήπως το παιδί που κάθεται σε μια γωνιά και έτσι δεν προκαλεί πονοκέφαλο στους γονείς του; 

Είναι σαφές ότι το «καλό παιδί» είναι μια πολύ γενική και υποκειμενική έννοια! Όλα τα παιδιά είναι καλά, κάποια τα πάνε καλύτερα σε μερικούς τομείς και κάποια άλλα τα πάνε καλύτερα σε κάποιους άλλους. Θα είναι καλό, οι γονείς να είναι συγκεκριμένοι με το παιδί και να του εξηγούν τι έκανε λάθος και πώς να το διορθώσει. 

Το ίδιο ισχύει και για τις φορές που πρέπει να επιβραβεύσουν το παιδί:
«Μπράβο που κατάφερες να βάλεις μόνος σου τα παπούτσια σου», 
«Μπράβο που μάζεψες τα παιχνίδια σου από το πάτωμα».  

Χρειάζεται ακρίβεια στις εκφράσεις μας.

Παρά το ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οι γονείς μπορούν να ακολουθήσουν μερικούς γενικούς κανόνες. Τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοπεποίθησή τους όχι μόνο από το «μπράβο» των γονιών αλλά αναγνωρίζοντας και μόνα τους τα επιτεύγματα τους. Αν καταφέρουν να βουρτσίσουν μόνα τους τα δοντάκια τους, αν ντυθούν χωρίς βοήθεια ή αν κάνουν ποδήλατο, είναι ένα πολύ μεγάλα βήματα. 

Αντιλαμβάνονται ότι είναι ικανά να κάνουν πράγματα και κάθε μέρα ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους. Εκεί πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς δίνοντας καθημερινά την ευκαιρία να εξασκήσουν και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους.  

Τα παιδιά πρέπει να κάνουν λάθη και ο ρόλος των γονιών είναι να είναι δίπλα τους και να τα εμψυχώνουν να προσπαθήσουν ξανά και ξανά. Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον των γονιών κάθε φορά που το παιδί τους δείχνει τη νέα του ανακάλυψη, είναι απαραίτητη συνταγή για την συνέχιση των προσπαθειών του.  

Έχοντας τις απαραίτητες ευκαιρίες, σωστές οδηγίες και πολλή υπομονή εκ μέρους των γονιών, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες όπως να δέσουν τα κορδόνια τους, να βάλουν τη ζακέτα τους, ή να ζωγραφίσουν. Κάθε καινούρια δεξιότητα είναι ένα μικρό στοίχημα που κερδίζουν με τον εαυτό τους. Ας είμαστε σύμμαχοι σε κάθε προσπάθειά τους. 
πηγή: kidshealth
Μετάφραση: Μπροκάκη Άννα, Λογοθεραπεύτρια  ikid Πετρούπολης
Επιμέλεια: Oμάδα ikid




Σχετικά άρθρα
Πώς είναι να έχεις δυσλεξία; | Στρατηγικές μελέτης | Σχολική Φοβία | Αυτοεκτίμηση και τρόποι ενίσχυσης
| Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Δυσγραφία | Μικρές ιστορίες: Ο Γιωργάκης και το σχολείο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου