17/12/10

Γιατί το παιδί μου δυσκολεύεται να κοιμηθεί;

Πολύ συχνά ως γονείς βιώνετε δυσκολίες στην προσπάθειά σας να βάλετε το παιδί σας για ύπνο. Επικοινωνώντας και με άλλους γονείς θα εκπλαγείτε «ευχάριστα» διαπιστώνοντας ότι και άλλοι γονείς θα έχουν να μοιραστούν μαζί σας ανάλογες εμπειρίες. Κάποιοι θα σας αναφέρουν ότι το παιδί τους αρνείται να πάει για ύπνο και παίζει ως αργά το βράδυ στο σαλόνι, με αποτέλεσμα να κοιμάται και αργά, άλλοι ότι κοιμάται στο κρεβάτι μαζί τους, κάποιοι ότι ξυπνά συχνά το βράδυ με κλάματα, ή υπνοβατεί, κ.ά.

Οι δυσκολίες που σχετίζονται με τον ύπνο αποτελούν συχνά πηγή προβληματισμού και άγχους για πολλούς γονείς, καθώς μια σειρά από ερωτήματα τις ακολουθούν.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπνου; 
Είναι πραγματικά δύσκολο για κάποιον γονέα να διακρίνει ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί του με τον ύπνο αποτελούν μια παροδική συμπεριφορά ή μία μόνιμη και σοβαρότερη διαταραχή.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπνου αν έχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: 
-  Δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας και πέραν της ηλικίας των δύο ετών.
-  Ξυπνά για τουλάχιστον είκοσι λεπτά κάθε νύχτα.
-  Πρέπει να μεταφερθεί στο κρεβάτι των γονιών προκειμένου να κοιμηθεί.
-  Αρνείται να πάει για ύπνο και χρειάζεται περισσότερο από τριάντα λεπτά ώσπου να πάει στο κρεβάτι του (κάνοντας κρίση ώσπου να πάει στο κρεβάτι), ή χρειάζεται έναν γονέα μαζί 
του προκειμένου να αποκοιμηθεί.


Ποια είναι τα αίτια;

Διακοπή ύπνου - Αυπνία:
Η διακοπή του ύπνου και η αϋπνία είναι πολύ συχνές τα πρώτα παιδικά χρόνια και αντανακλούν συνήθως τις δυσκολίες της σχέσης των παιδιών με τους γονείς τους και τα άλλα άτομα τα οποία έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους. Η διακοπή του ύπνου και η αϋπνία σχετίζονται συχνά με το άγχος του αποχωρισμού. Για το παιδί το «να πάει να κοιμηθεί» σημαίνει να μείνει μόνο του, να αποχωριστεί τη μητέρα του, τους γονείς του. 

Θα δυσκολευτεί να αποχωριστεί τα αγαπημένα του πρόσωπα, κι όταν τελικά αυτό συμβεί προκειμένου να κοιμηθεί, ενδεχομένως να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, και δυσκολευόμενο να ξανακοιμηθεί θα καταφύγει στο κρεβάτι των γονιών του. Συχνά, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η μη άνεση των συνθηκών του ύπνου, καθώς και παράγοντες διατροφής όπως η αλλεργία στο γάλα.

Εφιάλτες: 
Παιδιά ηλικίας 3-6 ετών ξυπνάνε φοβισμένα από τον ύπνο και διηγούνται ένα κακό όνειρο. Οι εφιάλτες συνδυάζονται με αγχώδη όνειρα και stress. Οι τραυματικές εμπειρίες επίσης αυξάνουν τη συχνότητα και την ένταση των εφιαλτών. Κάποιες φορές και ο υψηλός πυρετός συνδέεται με την παρουσία των εφιαλτών.

Νυχτερινοί τρόμοι: 
Αφορούν σε παιδιά ηλικίας 18 μηνών έως 6 ετών και κάνουν την εμφάνισή τους 1-2 ώρες μετά την έναρξη του ύπνου. Το παιδί χωρίς να ξυπνήσει ανασηκώνεται στο κρεβάτι του, κλαίει απαρηγόρητα, είναι σε σύγχυση και δυσκολία προσανατολισμού. Οι νυχτερινοί τρόμοι δεν συνδέονται με την ύπαρξη ψυχοπαθολογίας, είναι μια αναπτυξιακή κατάσταση και συνήθως βελτιώνεται και εξαφανίζεται με την ηλικία.

Υπνοβασία: 
Παιδιά ηλικίας 4-12 ετών ενδέχεται να παρουσιάσουν ένα επεισόδιο υπνοβασίας την εβδομάδα, 1-2 ώρες μετά την έλευση του ύπνου. Κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας το παιδί κάθεται ή περπατάει χωρίς σκοπό μη έχοντας προσανατολισμό του χώρου, ενώ συνάμα έχει πλήρη αμνησία του γεγονότος το επόμενο πρωί. Η υπνοβασία συνδέεται με υπερβολική κούραση, άγχος και stress που βιώνει το παιδί στην καθημερινότητά του, ή λόγω ενός συγκεκριμένου γεγονότος.

Νυχτερινή ενούρηση: 
Πρόκειται για την ακούσια απώλεια ούρων, την ημέρα ή/και τη νύχτα, χωρίς να υπάρχει οργανικό αίτιο. Η κληρονομικότητα, η ιδιοσυγκρασία του παιδιού, οι οικογενειακές σχέσεις, καθώς και οι χειρισμοί της οικογένειας σχετίζονται με την ενούρηση των παιδιών. Η αιτιολογία των επεισοδίων ενούρησης είναι πολυπαραγοντική.

Τριγμός δοντιών: 
Εκδηλώνεται με στερεοτυπικές κινήσεις της γνάθου και συμβαίνει στο 50% των φυσιολογικών βρεφών την περίοδο της οδοντοφυΐας. Θεωρείται παθολογικό όταν εμφανίζεται μετά τα δέκα έτη. Οι αιτίες του φαινομένου αφορούν στη μη σωστή εμφύτευση των δοντιών, τις νευρολογικές διαταραχές και το ψυχολογικό stress.

Οι ανάγκες για ύπνο είναι διαφορετικές για κάθε παιδί. Είναι σημαντικό, ωστόσο, ως γονείς να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξετε σωστές συνήθειες όσον αφορά στον ύπνο, από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο μπορούν να επιλυθούν από τους γονείς, με τη βοήθεια των ειδικών, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

Πηγές: Λαζαράτου, Ε., (2009). Διαταραχές ύπνου: Τα προβλήματα ύπνου στα παιδιά, healthview
Patient leaflets from the BMJ Group, (2009). Sleep problems in children 


Λυμπεροπούλου Ελένη,
Ψυχολόγος
ikid Χαϊδαρίου
www.ikid.gr 



Σχετικά άρθρα
Πώς είναι να έχεις δυσλεξία; | Στρατηγικές μελέτης | Σχολική Φοβία | Αυτοεκτίμηση και τρόποι ενίσχυσης
| Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Δυσγραφία | Μικρές ιστορίες: Ο Γιωργάκης και το σχολείο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου