15/12/10

Μα γιατί ανησυχεί τόσο το παιδί μου; Σιγά, τα προβλήματα που έχει σ’αυτήν την ηλικία!


Τα παιδιά δεν έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς, να φροντίσουν το σπίτι ή να αποφασίσουν τι θα μαγειρέψουν, παρόλα αυτά έχουν τις δικές τους ανησυχίες. Όταν ματαιώνονται και απογοητεύονται η ανησυχία τους αυξάνεται. 

Είναι φυσιολογικό για όλα τα παιδιά να ανησυχούν κάποιες φορές και λόγω της διαφορετικής προσωπικότητας κάποια παιδιά ανησυχούν περισσότερο και κάποια λιγότερο. Ευτυχώς, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ελέγξουν την ανησυχία τους και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας τους με ευκολία. Τα παιδιά που μπορούν να το κάνουν αυτό αναπτύσσουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση τους.

Γιατί ανησυχούν τα παιδιά; 
Οι ανησυχίες των παιδιών ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο που βρίσκονται. Τα παιδιά στη σχολική ηλικία ανησυχούν για τους βαθμούς, τα τεστ, τις αλλαγές στο σώμα τους, αν θα ενσωματωθούν στις παρέες τους ή για το γκολ που έχασαν στον αγώνα. Στην προεφηβική και εφηβική ηλικία αρχίζουν να νιώθουν περισσότερο μέλη του κόσμου γύρω τους και ανησυχούν για παγκόσμια γεγονότα που ακούν στις ειδήσεις ή στο σχολείο τους όπως η τρομοκρατία, ο πόλεμος και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς; 
Μάθετε τι σκέφτεται. Ως γονείς πρέπει να είστε διαθέσιμοι και να ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει στο σχολείο, στην ομάδα και στις παρέες των παιδιών σας. Κάντε απλές ερωτήσεις στο τέλος της ημέρας, για να δείτε πως πέρασε τη μέρα του. Καθώς σας περιγράφει τη μέρα του, μην ξεχνάτε να ρωτάτε τι σκέφτηκε ή πως ένιωσε για αυτά που συνέβησαν.

Αν το παιδί σας φαίνεται να ανησυχεί για κάτι απλά ρωτήστε το. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράσουν με λέξεις αυτά που νιώθουν, ρωτήστε για λεπτομέρειες και ακούστε τα προσεκτικά. Μερικές φορές το να μιλήσουν σε κάποιον, να εκφράσουν απλά τους προβληματισμούς τους είναι αρκετό για να μειωθεί η ανησυχία τους.

Δείξτε έμπρακτα ότι νοιάζεστε και καταλαβαίνετε. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους προβληματισμούς των παιδιών σας, δείχνει ότι είναι σημαντικά πρόσωπα για σας και νιώθουν ότι τα υποστηρίζετε και τα καταλαβαίνετε. Αφού ακούσετε όλη την ιστορία του παιδιού καθησυχάστε το και δείξτε του ότι κατανοείτε τόσο τα συναισθήματα όσο και το πρόβλημά του. Εξίσου σημαντικό είναι να ακούσετε και τα αισιόδοξα πράγματα που έχει να σας πει. Δώστε αρκετό χρόνο στα θετικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήστε το παιδί να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του για την επιτυχία, τα επιτεύγματα και τις θετικές εμπειρίες του.

Καθοδηγήστε τα παιδιά στις λύσεις. Μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση των ανησυχιών του, μαθαίνοντάς του να χειρίζεται εποικοδομητικά τις διάφορες καταστάσεις. Όταν σας αναφέρει κάποιο πρόβλημά του, προτείνετε να βρείτε μαζί μια λύση. Όταν για παράδειγμα σας πει ότι ανησυχεί για το τεστ που έχει σε μια εβδομάδα, μπορείτε να του προτείνετε να το βοηθήσετε στο διάβασμα και στην οργάνωση του χρόνου του. Αυτό θα το καθησυχάσει. Προσπαθήστε να μην αναλαμβάνετε να βρείτε εσείς λύσεις στους προβληματισμούς του αλλά να τις σκεφτείτε μαζί. Λύστε τα προβλήματα μαζί με τα παιδιά σας και όχι αντί για τα παιδιά σας!

Δώστε διαφορετική προοπτική. Τα παιδιά πολλές φορές ανησυχούν για πράγματα που έχουν ήδη συμβεί. Για παράδειγμα το καινούριο κούρεμα της κόρης σας μπορεί να μην της αρέσει καθόλου και να κλαίει όλο το απόγευμα. Πείτε της ότι καταλαβαίνεται πόσο αναστατωμένη είναι και θυμίστε της ότι τα μαλλιά της θα μεγαλώσουν ξανά, δείχνοντας της καινούριους τρόπους που μπορεί να τα φτιάχνει. Χωρίς να εκμηδενίζεται τα προβλήματα του παιδιού δείξτε του ότι κάποια από αυτά τα προβλήματα είναι προσωρινά και έχουν λύσεις. Θυμίστε του πως, ότι και αν συμβεί όλα θα πάνε καλά.

Προσοχή στον τρόπο που αντιδράτε απέναντι στα δικά σας προβλήματα. Αν τα παιδιά σας δουν θυμωμένους ή αγχωμένους για κάτι, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να εκφράσετε την ανησυχία σας παίρνοντας ενεργό ρόλο στη λύση του προβλήματος, έτσι θα εμψυχωθούν τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Οι γονείς είναι το παράδειγμα που μιμούνται, αντιδράστε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για να δώσετε το καλό παράδειγμα και να αντιληφθούν ότι αύριο είναι μια νέα μέρα με νέες προκλήσεις!

Προσφέρετε ασφάλεια και σιγουριά. Μερικές φορές όταν τα παιδιά ανησυχούν, μια αγκαλιά, μια συζήτηση ή να περάσετε λίγο χρόνο μαζί τους είναι αρκετά. Τα βοηθάει να καταλάβουν πως, ότι και αν συμβεί οι γονείς τους θα είναι πάντα δίπλα τους να τα στηρίζουν και να τα αγαπούν.


Reviewed by: D'Arcy Lyness, PhD
Date reviewed: January 2010 

Πηγή:. kidshealth 

Μετάφραση: Μπροκάκη Άννα, Λογοθεραπεύτρια ikid Πετρούπολης
Επιμέλεια: ομάδα ikid






Σχετικά άρθρα
Πώς είναι να έχεις δυσλεξία; | Στρατηγικές μελέτης | Σχολική Φοβία | Αυτοεκτίμηση και τρόποι ενίσχυσης
| Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Δυσγραφία | Μικρές ιστορίες: Ο Γιωργάκης και το σχολείο

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου