13/12/10

5 τρόποι για να εξασκήσουμε την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου μας!

Υπάρχει τρόπος να εξασκήσετε τον εγκέφαλο σας ώστε να μπορείτε να σκέφτεστε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα; Η απάντηση είναι ναι. 

Παρακάτω αναφέρονται μερικοί τρόποι για να αναπτύξετε την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου σας:

1.   Φροντίστε το σώμα σας. Η άσκηση βοηθάει διατηρώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα και το σώμα σας υγιές. Το τρέξιμο , η αεροβική γυμναστική και γενικότερα ο αθλητισμός δεν φροντίζει μόνο το σώμα αλλά βελτιώνει και τη μνήμη. 

2.   Πίνετε πολύ νερό. Δεδομένου ότι ο οργανισμός μας αποτελείται κυρίως από νερό, θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα καφεΐνούχα και ζαχαρούχα ποτά στην πραγματικότητα μειώνουν την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου, γι αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγονται. 

3.   Σωστή διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό να τρεφόμαστε σωστά. Συγκεκριμένα η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ακετυλοχολίνη θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτή η χημική ουσία είναι πολύ σημαντική για τη μνήμη και την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου. Τα τρόφιμα που βοηθούν στην παραγωγή αυτής της ουσίας είναι τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, τα αυγά, ο τόνος, οι σαρδέλες, το παγωτό, το άπαχο γάλα, τα λουκάνικα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι, τυρί και κρέμα γάλακτος, το μαρούλι, το αγγούρι και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ορισμένα άλλα τρόφιμα φαίνεται να διεγείρουν τον εγκέφαλο όπως η σοκολάτα.
(*Η απουσία της ακετυλοχολίνης από τον οργανισμό μας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως το Alzheimer. Ωστόσο και η υπερβολική λήψη αυτής της ουσίας είναι επιβλαβής για την υγεία.)

4.   Καλός ύπνος. Η ξεκούραση και ο ύπνος βοηθάνε στην ανανέωση τόσο του μυαλού όσο και του σώματος μας. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ευερεθιστικότητα, σύγχυση και ελαττωμένα αντανακλαστικά. Θα πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον οκτώ ώρες καθημερινά.

5.   «Προκαλέστε» το νου σας. Η συμμετοχή σε πνευματικές ασκήσεις βοηθάει στην βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Φτιάξτε παζλ, λύστε γρίφους λογικής, παίξτε παιχνίδια όπως sudoku, σκάκι, σταυρόλεξα. Φυσικά η μάθηση και η εξάσκηση του νου είναι η μεγαλύτερη πνευματική άσκηση.

Πήγες: 
Linda Hightower, Livestrong.com


Κασσωτάκη Αλίκη
Λογοπεδικός
Υπεύθυνη κέντρων ikid




Σχετικά άρθρα
Πώς είναι να έχεις δυσλεξία; | Στρατηγικές μελέτης | Σχολική Φοβία | Αυτοεκτίμηση και τρόποι ενίσχυσης
| Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Δυσγραφία | Μικρές ιστορίες: Ο Γιωργάκης και το σχολείο

2 comments:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΗ ΜΝΗΜΗ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ

Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Τις επόμενες ημέρες θα φροντίσουμε να αναρτήσουμε ένα άρθρο για την αδύναμη μνήμη καθώς και πρακτικούς τρόπους για να βοηθήσει κανείς το παιδί του να αναπτύξει αυτή τη βασική δεξιότητα. Με εκτίμηση ομάδα ikid.

Δημοσίευση σχολίου